1.12.05

Yleistyy (mihin tahansa pisteeseen kartalla)

Sumean derivaatan määrittelyssä otettiin malliksi joukko-arvoiset funktiot, joille oli määritelty Hukuhara-derivaatta. Sen määrittely yleistyy vaivatta sumeille funktioille.

Tietoverkkojen kautta tapahtuva viestintä yleistyy nopeasti. Ryhmien erot pysyvät vaikka tietokoneiden ja Internetin käyttö yleistyy kaikissa ryhmissä ja eri alueilla. Sehän on koko bloggauksen perusta että bloggaus yleistyy. Normi yleistyy.

Aivan uusia julkaisemiseen liittyviä kysymyksiä tulee pohdittavaksi, kun sähköinen julkaiseminen yleistyy. Jos elektroninen julkaiseminen yleistyy, niin kuin useimmat kristallipalloon kurkistajat ennustavat, niin kuinka käy perinteisen paperijulkaisemisen? Miksi siis piilomainonta yleistyy?

A yleistyy. B harvinaistuu. Todistus yleistyy helposti tapaukseen, jossa A:n muu vaakarivi kerrotaan :lla. Vessojen puuttuessa asioidaan puskissa, jolloin ahdistelu yleistyy. Lapsettomuus yleistyy kun lasten hankintaa lykätään.

Tämä ajatus yleistyy muunlaiseen vapaaseen sanajärjestykseen lisäämällä kielioppiin rakennetta latistavia muunnossääntöjä (solmujen poisto, solmun nosto). Lause yleistyy helposti myös useamman kuin kahden muuttujan funktioille. Tulos yleistyy kolmanteen ulottuvuuteen korvaamalla neliöverkko kuutioverkolla.

Lapsikauppa yleistyy. Ne, jotka eivät ole pahoja, saavat vähemmän jälkeläisiä kuin muut. Joten sikäli, kuin pahuus on perinnöllistä, geeneissä, se yleistyy. Yleistyy helposti eri pelityyppeihin. Joustava tuotantomalli yleistyy. Sopimusvalmistus yleistyy edelleen.

Kuvaan perustuva mittaaminen yleistyy eri sovellusaloilla. Pituus yleistyy, kun määritellään aallonpituus. Larppijulkisuus yleistyy. Materialistinen maailmankuva yleistyy. Konenäkö yleistyy tuotantoautomaatiossa. Kasvoton omistus yleistyy. Ympäristöjohtaminen yleistyy. Laite on vielä kallis, mutta tekniikka yleistyy nopeasti. Palkan maksaminen tuloksesta yleistyy muodin lailla. Hyvä hallintotapa yleistyy myös listaamattomissa yhtiöissä. Junien kulunvalvonta yleistyy. Sähköinen toimintatapa yleistyy. Kvanttitiedonsiirto yleistyy ja kvanttilaskenta tulee.

Pikaviestintä yleistyy yrityksissä ja kotona. Laajakaista yleistyy selvästi yrityskoon kasvaessa. Kotiympäristön älykkyys ja erilaisten ympäristön­hallinta­laitteiden käyttö yleistyy koko ajan. Ohjelmistoagenttitekniikka yleistyy älykkäissä laitteissa. Ennakoiva huolto yleistyy, laitteet tavallaan huoltavat itse itsensä ja ilmoittavat, kun varaosia tai huoltoa tarvitaan. Korvaushoito yleistyy nopeasti. Kotihoito yleistyy, korvausjärjestelmät muuttuvat ja potilastiedot siirtyvät verkkoon. Tulevaisuuden tiedon kauppa verkossa yleistyy, jolloin lääketiede keskeinen alue.

Opiskelu tietoverkoissa yleistyy. Lasten istuva elämäntapa yleistyy. Yhtenäinen peruskoulu yleistyy. Eli amerikkalainen malli, jossa ensin opiskellaan ja sitten mennään melko untuvikkona työelämään, yleistyy.

Toisaalta mitä enemmän uuden teknologian käyttö yleistyy arjessa, sitä hankalammaksi digitaalisesti syrjäytyneen asema muodostuu. Tutkimuskeskus uskoo, että osoittelutekniikka yleistyy parissa vuodessa. Sairastuminen yleistyy kuitenkin aina syksyisin, jolloin ihmiset kokoontuvat jälleen sisätiloihin. Subutexin käyttö yleistyy Itä-Suomessa. Tiimiytyminen yleistyy. Ongelmaa suurentaa se, että jäähdytys yleistyy kovaa vauhtia.

Verenpaine yleistyy iän myötä. Vanhempien luota muutto yleistyy nopeasti 20. ikävuoden jälkeen. Erilaisiin sijoitusmuotoihin sijoittaminen yleistyy selvästi 24 ikävuoden jälkeen. Myös lapsettomuus yleistyy iän myötä. Naisten metsänomistajuus kuitenkin yleistyy. Viinien tuntemus yleistyy. Niinpä hyvänlaatuinen liikakasvu iän myötä yleistyy. Myös ruumishautaus yleistyy.

Maaperän ravinteisuuden kohotessa kuusi yleistyy ja valtaa alaa. Muoviraha yleistyy Virossa ja Baltiassa. Lämpimän sään myötä leskenlehti tosin yleistyy koko ajan kovaa vauhtia kaikkien tielläkulkijoiden sekä hyönteisten iloksi. Tyypin 2 diabetes yleistyy nopeasti kaikkialla maailmassa. Niin sanottu huviajeluhakkerointi yleistyy koko ajan.

Teknologia yleistyy huomattavasti nopeammin kuin sen täysimittaisen hyödyntämisen edellyttämät organisatoriset ja toimintatapamuutokset. Atosuon mukaan vasta merkintä almanakassa johtaa siihen, että liputus todella yleistyy. Mikäli italialainen keittiö yleistyy, listalle pitää nostaa cotoletta alla milanese ja spagetti carbonara.

Organisaation asiantuntijuuden sisäinen hyödyntäminen yleistyy suomalaisyrityksissä vielä hitaasti. Jos käyttö yleistyy, merkitys kasvaa koska kokaiini on hyvin ongelmallinen aine. Mutta jos se yleistyy ja vakiintuu, se vähitellen mukautuu uuteen ympäristöönsä; vieraat ainekset ikäänkuin kuluvat pois siitä. Kunhan organisaatioiden ja käyttäjien valmiudet paranevat, se varmasti yleistyy nopeasti. Jos kouluttaja toimii oikein, tietty reaktio yleistyy nopeasti. Masennus yleistyy nopeasti.

Kritiikki on kuitenkin aiheetonta, koska käsittelemämme väite yleistyy. On selvää, että edellä esitetty yleistyy usemmankin projektorimatriisin summakaavaksi.

Gator yleistyy rajusti. Ja jos ale yleistyy, sen mukana voisivat kaiken maailman villit lyhentymäsanat ja muu kielellinen laittomuus päästä valtaan. Tama esimerkki yleistyy valittomasti:

"Sana u on sanan w osasana (vast. alkuosa), jos on olemassa sanat x ja y niin, että w = xuy (vast. w = uy). Kutsumme sanaa w neliöksi tai k:nneksi potenssiksi, jos se voidaan kirjoittaa muodossa w = u2 tai w = uk. Käsite yleistyy luonnollisella tavalla murtopotensseille, esimerkiksi abaabaab = (aba)2 2/3."

- J. Karhumäki, Sanat ja automaatit


Jatkuu...

(profetia Svenin hengessä)

Ei kommentteja: